Aktuella nyheter

Värmestugan behöver just nu…

 

Värmestugan har just nu ett större behov av hoodies, herrskor strl 41-47, herrbyxor strl 31-34, samt hårdost och bryggkaffe. Och som alltid: fler volontärer! 

Sommarens aktiviteter med Värmestugan

 

Värmestugan deltar på Hälsodagen den 17 maj på Gröningen i Helsingborg, klockan 14 – 17. Välkommen att titta till oss där, och delta i vår rockringstävling som vi har varje timme!

På nationaldagen den 6 juni träffar ni oss på Fredriksdal!

Vi kommer även att synas på HX-festivalen den 28 – 29 juni klockan 12 – 19 båda dagarna, även då med vår rockringstävling.

24:e Mars år 2014 var mycket tung dag för oss i Värmestugan! 🙁

En av våra gäster, en god vän, en mycket fin människa, en omtyckt person och inte minst en framstående konstnär somnade in efter en längre tids sjukdom.
Rolf Eric Osterman (1948-07-26 – 2014-03-24) växte upp i Helsingborg och har bland annat jobbat med kulturella projekt åt kommunen. Han har även haft sin egen Ateljé i Helsingborg där han skapade fritt sin konst som såldes i hela norden. Efter några olyckliga omständigheter förlorade han sin Ateljé och levde sina sista år på gatan som hemlös. Rolf var mycket omtyckt av både volontärer och hemlösa. Han hade ett enormt stort hjärta. Han tog hand om alla som var svagare. Han var även en mycket intelligent man, läste mycket och hade djupa samtal om livet och dess orättvisor. Han var otroligt känslig och djup. Jag minns en kväll när vi satt på Knutpunkten och han berättade om en bok han läste, han levde sig in i händelsen så mycket att han började gråta som ett litet barn, som om han hade berättat något tragiskt om hans eget liv. Men han har bara återupplevt en händelse i boken som berörde honom djupt.
Den här bilden har han ritat själv för två år sen! Strax efter att hans liv började gå neråt! Han visste redan då som han skrev där också att: ”Sista biten får man gå själv!” Vilket han gjorde också! Läkaren satt vid hans sida när han stilla somnade in!
Det gör fruktansvärt ont att han lämnade oss! Rolf lämnar en stor, stor tomhet efter sig! <3
Jag har frågat mig själv om och om igen om vi har gjort allt vi kunde för honom? Gör vi allt vi kan för alla hemlösa? Det finns alltid något mer man kan göra! Men våra händer är bundna! Våra resurser är begränsade!
Jag tycker att det är synd och skam att vi har hemlösa i dagens samhälle!
Hedra hans minne genom att ”se” den hemlösa människan som en medmänniska. Alla som hamnar på gatan har haft ett liv som du och jag. Allihopa har vi varit supergulliga bebisar en gång i tiden. Kom alltid ihåg det när du ser en hemlös människa!
Du kommer alltid att finnas i vårt hjärta Rolf Osterman!

Vila i frid goda vän! <3 <3

 

 

Hemlöshet i Helsingborg

413 helsingborgare står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Det handlar om helsingborgare som bor i trappuppgångar, i parker, tält eller riskerar att hamna i ett liv utan tak över huvudet. Människor som saknardet vi tar för givet som värme, dusch, säng och gemenskap med andra i ett ombonat hem.

Av de 413 är 115 helsingborgare akut hemlösa, enligt den definition som socialstyrelsen använder. Men andra ord är det människor som helt saknar tak över huvudet och sover ute, i tält, trappuppgångar och då och då på ett akutboende.
Det är 115 för många.

45 helsingborgare riskerar att hamna utan bostad när de kommer ur från en kriminalvårdsanstalt, ett HVB- hem eller familjehem.
168 helsingborgare har tak över huvudet genom till exempel träningslägenheter men de har inte tillgång till den vanliga bostadsmarknaden.
75 helsingborgare har fixat eget kortsiktigt boende hos till exempel kompisar
.
Detta visar socialstyrelsens hemlöshetsrapport som visar läget 3-9 april 2017.
I rapporten ingår inte ensamkommande flyktingbarn som är placerade genom socialtjänsten, inte heller utrikes födda som saknar uppehållstillstånd eller EU- medborgare som vistas i Helsingborg.

Föreningen Frihamnen/Hemlösas Hus ordförande Björn O. Anderberg har ordet:

Helsingborg skönmålar grovt problemet hemlöshet.
Hösten 2014 tvingade staden med alla sina maktmedel att Hemlösas Hus i Helsingborgs nattverksamhet skulle stängas med sina 36 sängplatser. Socialnämnden förkunnade samtidigt i bombastiska ordalag att kommunen själv skulle lösa boendet för de hemlösa. Och lösa det på ett bättre sätt för de hemlösa än vad Hemlösas Hus gjorde. Hemlösas Hus skulle inte behövas längre som ett komplement till stadens egen verksamhet. Man garanterade att alla hemlösa innan vintern skulle få ett bättre boende än vad Hemlösas Hus kunde erbjuda. Denna klara utfästelse utfärdat innan valet kunde rimligtvis ingen ha något att invända emot. Men vad var socialnämndens – livligt uppbackad av kommunledningen – löfte egentligen värt?

Åren 2012 och 2013 var det 74 resp 71 akut hemlösa i Helsingborg. Allt enligt socialnämndens mätningar. År 2014 hade antalet dramatiskt ökat till 122 personer!
Men redan 2015 kom det ett pressmeddelade från staden. Hemlösheten har nu halverats! Nu var antalet hemlösa helsingborgare 63 st. Även 63 hemlösa helsingborgare är 63 individer för mycket. Och 63 stycken mer än löftet från 2014. År 2016 kom en ny mätning. En liten ökning till ”bara” 72 st hemlösa. Således en ökning med nio personer. Mätningarna 2012-2016 har gjorts av socialnämnden.
I dagarna offentliggjordes Socialstyrelsens stora riksomfattande mätning för 2017. Resultat 117 akut hemlösa helsingborgare! Plus ett okänt mörkertal. En ökning med inte mindre än 70% på ett år! Och 115 akut hemlösa helsingborgare mer än vad kommunledningen ”garanterade” 2014, när man beslöt att stänga Hemlösas Hus nattverksamhet med sina 36 sängplatser. Denna gång har det inte sänts ut några pressmeddelande från Rådhuset med glada tillrop som”Staden för dig som vill något.” osv.

Ett samhälle kan bedömas efter hur man behandlar sina mest utsatta medborgare. Helsingborgs kommuns likgiltiga och oengagerade hantering av de hemlösa och Hemlösas Hus ger en bild av en oerhört inhuman stad. Milt uttryckt.
Björn O. Anderberg ordf. Frihamnen / Hemlösas Hus”

Värmestugan i Helsingborg

Vill du bli volontär?
Värmestugan i Helsingborg är en ständigt växande förening som söker volontärer som kan skänka sin tid.

Var finns vi?

Oss hittar du under bron till Planteringen.
Klicka HÄR för att se karta med vägbeskrivning.

Kontakt

info@varmestuganhelsingborg.se
Telefon: 073 - 871 40 31

Bankgiro nr: 183 2732
Swish: 1235537436